Paradentose

Paradentose

Paradentosebehandling er også blevet kaldt for en “folkesygdom” eller “de løse tænders sygdom
 Paradentose er tandkødsbetændelse, der har spredt sig til de dybereliggende væv, dvs. ned omkring tandroden. Dette medfører varigt tab af tandens rodhindefibre med efterfølgende nedbrydning af knoglen. Tandkødslommen bliver således dybere, og tanden sidder ikke længere lige så godt fast.Med andre ord kan tandkødsbetændelse, der ikke behandles, udvikle sig til paradentose. Jo mere alvorlig paradentosen er, jo dybere bliver tandkødslommerne – og jo mere løse bliver tænderne.

Paradentose skyldes primært bakterier, men også andre faktorer har indflydelse på udviklingen af parodontose såsom rygning, nedsat immunforsvar (herunder stress), diabetes og mundtørhed.

Behandling af paradentose består ofte af en meget grundig tandrensning fulgt op af meget omhyggelig hjemmetandpleje.

I sværere tilfælde af paradentose kan medicinsk behandling eller operation komme på tale

4: Tandproteser

Hvis man mangler flere tænder

Hvis man mangler flere tænder og det ikke kan lade sig gøre at lave bro eller implantat, er tand proteser et alternativ.

Helprotese:

Hvis alle tænder mangler laves en helprotese oftest i acryl med plast eller porcelænstænder. Nogle gange laver man ganen i titanium for at lave den tyndere og lettere.Protesen sidder fast på samme måde som når to glasplader med vand imellem suger sig sammen.

Hybridprotese:

Der er også mulighed for at fastsætte den på to eller flere implantater.

Delprotese:

Hvis der er nogle tænder tilbage kan man lave en delprotese med et metalstel der griber om de resterende tænder. Man kan mange gange undgå at dække ganen, hvilket gør det nemmere at tale og smage. Delproteser kan laves mindre og sidder ofte mere stabilt en helproteser.

Valplastprotese:

Endelig kan man få en Valplast protese som typisk er en midlertidig løsning. Især til små smileproteser, hvor man har mistet en fortand eller flere, kan den med fordel bruges, da der ikke er nogle synlige bøjler. Også i ophelingsfasen ved implantatisættelse bruges den ofte. Protesen er lidt bøjelig i plasten, hvilket gør at den kan klemme sig fast.

5: 
Kosmetisk tandpleje

Kosmetisk tandbehandling omfatter tandbehandlinger, der målrettes mod at give tænderne et bedre udseende, uden at der er tale om en egentlig tand- eller tandkødssygdom.

Vi opfatter dette område som meget væsentligt, da vi ved, at tændernes udseende for mange mennesker er et følsomt emne og centralt for et godt velvære.

De mest almindelige problemstillinger er misfarvede tænder, knækkede tænder, store mellemrum og uregelmæssig form eller størrelse af tænderne.

De mest almindelige behandlinger er tandblegning, plastfacader/plastfyldninger og porcelænskroner/porcelænsfacader.

Kosmetisk behandlingsbehov er udelukkende individuelt bestemt. Der er ingen facitliste for, hvordan tænder bør -eller skal se ud, og det vigtigste er, at man er tilfreds med sine tænders udseende
6: Lattergas

Der kan være mange årsager til, at vores patienter ønsker brug af lattergas ved behandlinger. Mange danskere frygter smerte i forbindelse med tandbehandlinger, ligesom mange danskere lider af tandlægeskræk. Er du en af dem, kan lattergas være et rigtigt godt alternativt. Lattergas går nemlig ind og er smertelindrende. Lattergas ind- og udåndes gennem næsen med en næsemaske og får dig til at slappe af.

Virkningen indtræffer ganske hurtigt, og du vil opleve, at du kommer til at slappe af.  Lattergas kan ikke erstatte egentlig lokalbedøvelse, da det ikke er effektivt nok. Du kan dog vælge at få lattergas forud for lokalbedøvelsen.

7:

Kirurgi

En typisk operation er kirurgisk fjernelse af en visdomstand.

Visdomstanden er den tand i mundhulen, der oftest skal fjernes operativt. Hvis visdomstanden kun er delvist frembrudt, kan der opstå problemer som betændelse omkring tanden eller hul i visdomstanden/nabotanden.

Når der er tale om kirurgiske indgreb, foregår det under sterile forhold.

Enkelte kirurgiske behandlinger henviser vi til specialister i kæbekirurgi. Dette kan f.eks. være meget komplicerede visdomstandsoperationer hvor tanden ligger meget tæt på en nerve, indsættelse af implantater eller rodspidsamputationer.